Marinka Čampa

M A R U Š APozno avgustovsko popoldne. Kot vedno sem se na hitro odločila za Šmarno goro, skočila v avto in odbrzela proti Šmartnu. Zadnje čase puščam avto na župnijskem dvorišču. Ko se je župnik oglasil pri nas, sem mu namreč ponudila sveže pečene kifeljčke in takrat sva se zmenila, da avto vedno lahko pustim pri župnišču.

Že na prvem vzponu sem dohitela Sašo. Navkreber se je vzpenjala s svojima šolarjema – Vesno in Mihom.

»Danes je tekma med kolesarji in tekači – kdo bo prvi na vrhu Šmarne gore,« so mi povedali. Ugibali smo, kdo ima večje možnosti za zmago. Miha so zanimali vsi hrošči in mravljice, Vesna pa bi ob poti rada nabrala šopek. Poslovila sem se in odhitela naprej.

Na vrhu je vse mrgolelo ljudi. Tekma se je že končala in tokrat so bili boljši tekači. Vsepovsod je bilo polno tekmovalcev. V pisanih športnih oblačilih so se živahno pogovarjali med seboj ali s prijatelji, ki so jih prišli spodbujat.

Ob mizi pod zvonikom sem zagledala prazen prostor. 

»Lahko prisedem?« sem vprašala mlado žensko. 

»Seveda, seveda!«

Srkala sem čaj in šele tedaj opazila punčko. Bilo ji je kakih pet ali šest let. V rokah je imela barvice in je risala na list papirja. Nastavila sem obraz soncu in zamižala od ugodja.

Mlada mamica in punčka sta začeli pospravljati. Deklica je nosila majhen bel nahrbtnik. Risbo je držala v rokah.

»Tole je za vas,« je dejala

»Zame?« sem se začudila.

»Narisala je risbo in bi jo dala vam, če jo vzamete,« je rekla mamica.

»O seveda, zelo vesela sem,« sem se presenečeno oglasila.

»Nasvidenje!« in sta šli.

Držala sem v rokah list papirja. Na sredini je bila hiša, ob straneh pa zelena trava in na travi rože; tako visoke, da so bile višje od strehe. Ob spodnjem robu je z velikimi črkami pisalo: MARUŠA.

Bilo je že davno, ko sem bila tudi jaz mlada mamica in sem pričakovala prvega otroka. Če bi bila punčka, bi ji bilo ime Maruša. Pa ni bila punčka. In ob drugem rojstvu sem imela za deklico zopet ime Maruša. Tudi tokrat je bil fantek. 

Nič ne de, si mislim. Ampak Maruša je še vedno lepo ime.

                             Trg Mladinskih delovnih brigad 9, 1000 Ljubljana,  e mail: info@drustvo-navdih.net